Изработка на успешен онлайн магазин или как да накараме потребителите да ни се доверят

През последните години интересът към успешната онлайн търговия е налице и от страна на търговците, и от страна на потребителите. Много хора пазаруват от онлайн магазини извън страната, въпреки високите цени за доставка. За съжаление доста от българските търговци пропускат някои основни правила в изработка на онлайн магазините си и по този начин губят клиенти.

Ето и няколко конкретни, лесноприложими и изключително ефективни мерки за изграждане на доверие у потенциалните купувачи:

Дизайн

Опитът показва, че непрофесионалният дизайн често може да бъде оценен от посетителите като "евтин", което автоматично влияе и на възприятието им за предлаганата стока. Дизайнът трябва да бъде съобразен и с предлагането: продавайки техника на предимно мъжка аудитория може да си позволите по-студени цветове и футуристичен дизайн. Онлайн магазин за детски дрехи обаче би изглеждал по коренно различен начин. При възможност, ако използвате готовите шопинг сайт шаблони, които широко се предлагат в мрежата, отделете и бюджет за тяхното разкрасяване. Така вашият магазин ще се отличава и ще е съобразен конкретно с вашите нужди и нуждите на вашите клиенти.

Съдържание

Подробното съдържание е изключително важен фактор за изграждането на доверие в даден онлайн магазин. Не трябва да забравяте, че клиентът не може да пипне и да разгледа стоката отблизо и подробното описание, което му давате, е от изключителна важност. Крайната цена трябва да е видима, да има по възможност големи снимки с няколко перспективи на всеки продукт, да са описани ясно и точно сроковете за доставка и начините на плащане, да няма скрити разходи, които да се появят в последния момент преди приключване на покупката. При промоции избягвайте формати като Splash и Pop-up.

Контакти

Доста често се среща изработка на онлайн магазин, в чиято секция "Контакти" може да намерите само имейл и мобилен телефон. Това оставя лошо впечатление у потенциалните клиенти. Оставете подробна информация, адрес и телефони, на които купувачите могат да звънят по всяко време. Не отхвърляйте и възможността за live чат.

Препоръки

Позитивен ефект имат и препоръките от други клиенти и партньори. Големи платформи като Amazon и eBay разширяват постоянно тази функционалност, защото тя води със себе си и покачване на доверието към продавача и добрия имидж на сайта. Бъдете открити и оставете другите да пишат за вас. Не подценявайте интелигентността на посетителите с фалшиви рецензии. Това само може да доведе до разочарование и недоволни клиенти.

Външно сертифициране

Външното сертифициране не е все още толкова разпространено в България, но сертификати от външни оценители като "Trusted Shops" са допълнителна гаранция за качеството на изработка на онлайн магазина и предлаганите стоки.

Николова, Р. Списание .net, брой 206